image_intro_alt

Propozycje Lewicy - pakiet "Bezpieczna Rodzina - Bezpieczny Senior" - Otwarcie Biura Poselskiego w siedzibie Nowej Lewicy w Radomiu

BEZPIECZNA RODZINA – BEZPIECZNY SENIOR  PRZEDSTAWICIELE NOWEJ LEWICY ZAPREZENTOWALI W RADOMIU PAKI ET INICJATYW CENNYCH  DLA LUDZI

OTWARCIE BIURA POSELSKIEGO W SIEDZIBIE NOWEJ LEWICY W RADOMIU

W piątek  20 maja  odwiedzili Radom /nie po raz pierwszy/posłowie  Koalicyjnego Parlamentarnego Klubu Lewicy – Anna Maria Żukowska, jednocześnie  Wiceprzewodnicząca Rady Krajowej Nowej Lewicy  i Arkadiusz Iwaniak , również wiceprzewodniczący  RK NL i Współprzewodniczący  Rady Nowej Lewicy Województwa Mazowieckiego, Paulina Piechna - Więckiewicz - Wiceprzewodnicząca Rady Krajowej NL, Współprzewodnicząca Mazowieckiej Rady NL oraz Daniel Oliszewski - Sekretarz Mazowieckiej Rady Wojewódzkiej NL. ProgramIMG 7656 2 ich pobytu dostarczył  bardzo  cenny  informacji dla zwykłych ludzi, zarówno dla rodzin, jak i seniorów, w tym  emerytów, borykających się  z niedostatkami socjalnymi po śmierci małżonka  lub małżonki. Ich kłopotów nie zlikwiduje przyznawana doraźnie przez rządzących trzynasta czy czternasta emerytura. Mogą je zlikwidować zmiany systemowe  polepszające warunki życia  w każdym miesiącu.   Projekty takich zmian   zgłosili w Sejmie RP  posłowie   Lewicy. Zaprezentowali je  w Radomiu   posłowie  Nowej Lewicy  oraz  przedstawiciele jej władz krajowych  bądź mazowieckich . Najpierw w zwołanej w siedzibie Nowej Lewicy przy ul Żeromskiego nr 31 konferencji  prasowej, a następnie  -w znacznie szerszym  tematycznie zakresie  -  na spotkaniu z przedstawicielami  Rady Miejskiej Nowej Lewicy w Radomiu  i    jej kół funkcjonujących w tym mieście oraz zarządów  Nowej Lewicy  z  powiatów ziemskich, w tym  jednego  z największych  obszarowo i ludnościowo  na Mazowszu  powiatu radomskiego .

Bardzo   ważnym punktem  piątkowego programu pobytu w Radomiu posłów Lewicy- Anny Marii Żukowskiej i ArkadiuszaIMG 7659 3a Iwaniaka było  otwarcie przez nich  wspólnego Biura Poselskiego mieszczącego się w siedzibie Nowej  Lewicy w Radomiu przy ul. Żeromskiego 31.  O współnym  Biurze Poselskim informuje tablica umiejscowiona nad wejscie do klatki schodowej. Jest to przyjazny  ukłon  parlamentarzystów  Lewicy wobec wyborców z Radomia i okolicznych powiatów. Posłankę  Annę  Marię Żukowską  wybrali warszawiacy, a posła Arkadiusza Iwaniaka – okręgu wyborczego mającego siedzibę  w Płocku.  Maja oni pełnić dyżury poselskie raz w miesiącu, oczywiście każdy z osobna czyli jest szansa spotkania się z posłami Lewicy w ich biurze radomskim, średnio co dwa tygodnie. Jest to też  wielka zasługa władz  krajowych  byłej SLD, gdyż pieniądze na modernizację  siedziby w Radomiu wyasygnowały władze krajowe. Pozytywnie na pismo w tej sprawie  podpisane przez Waldemara Kaczmarskiego  przez RM SLD   Radomiu  podjął  osobiście  przewodniczący  władz krajowych Włodzimierz Czarzasty.

Wracając do konferencji prasowej:   Pakiet Bezpieczna  Rodzina – Bezpieczny Senior omówiła najpierw  Paulina Piechna-Więckiewicz , Wiceprzewodnicząca  Rady Krajowej Nowej Lewicy, jednocześnie Współprzewodnicząca  Rady Nowej Lewicy Województwa Mazowieckiego .  Zaczęła od przypomnienia, że bezpieczeństwo dotyczy nie tylko  obrony narodowej. Bardzo ważne jest też  bezpieczeństwo socjalne dla każdego członka polskiej społeczności. W okresie szalejące j inflacji, za którą  odpowiedzialny jest rząd zjednoczonej prawicy, przyznawanie  13 czy 14 emerytury, to zagrywka polityczna PiS. Posłowie Lewicy proponują  polskim rodzinom i seniorom rozwiązanie  systemowe zawarte w złożonych w  sejmie RP  3 projektach   ustaw.  Jeden  z nich, złożony  w  Sejmie RP dotyczący  waloryzacji rent i emerytur. Omówiła go Paulina  Piechna – Więckiewicz. - Występujemy w nim o podwyżkę 12 procentową. Oznacza to, że  po przyjęciu  projektu średnia   miesięczna emerytura  byłaby wyższa o 300 zł, a najniższa o 180 zł.

Poseł Arkadiusz Iwaniak przedstawił  pakiet pt. Bezpieczna Rodzina-Bezpieczny Senior, koncentrując  się na drugim jego członie zwanym potocznie rentą wdowią, jako że seniorzy zarabiają z reguły więcej  od seniorek.  Oni jednak zazwyczaj wcześniej umieraja.Obecnie samotny senior, po śmierci małżonka może liczyć na 85 procent jego  wyższej emerytury.  Ważne są jednak także stałe  niekorzystne finansowo  elementy tragedii  rodzinnej. Nasz projekt proponuje przyznanie żyjącemu  małżonkowi nie 85 lecz 100  procent emerytury po zmarłym – powiedział poseł Arkadiusz Iwaniak.

Daniel Oliszewski, Sekretarz Mazowieckiej Rady Wojewódzkiej Nowej Lewicy  przybliżył    postulat Lewicy  znany pod hasłem: Leki za 5 zł. Chodzi w nim o to, aby  emeryt senior, nie zastanawiał się nad tym, czy kupić leki, czy raczej zrezygnować z  ich kupna na rzecz  żywności, regulować rachunkiu za światło. Dlatego emeryt powinien mieć prawo kupna za  symboliczne 5 zł, każdego leku wypisanego   mu  lekarskiej recepcie.

Parlamentarzyści Koalicyjnego  Klubu Parlamentarnego Lewicy , także przedstawiciele władz krajowych i wojewódzkich Nowej Lewicy odbywaj spotkania w czym kraju,IMG 7681 2 zapoznając wyborców z projektami, których przyjęcie przez  Sejm i Senat RP poprawi sytuację  rodzin i seniorów. Zakończone mają być do końca  I półrocza tego roku.

Po szczegóły odsyłamy  czytelników do  załączników:

W załączniku  znajdziecie pełen opis tego, co zawiera  pakiet “Bezpieczna rodzina - Bezpieczny senior”.

W załączeniu również projekt ustawy o zmianie ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych oraz niektórych innych ustaw w celu wprowadzenia renty wdowiej  zaproponowanej przez posła Lewicy Arkadiusza Iwaniaka. (mk,al)

Projekty Ustaw:

• PDF

Ustawa o rencie wdowiej 2022.pdf

384.9 KB

• DOCX

Projekt ustawy o zmianie ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpioeczeń Społecznych.docx

18,0 KB

•  PDF

Ustawa o zmianie ustawy o refundacji leków.pdf

124.8 KB

Przebieg konferencji, spotkania oraz otwarcia biura poselskiego obrazują załączone fotki:

Konferencja prasowa Konferencja Prasowa - głos zabiera Arkadiusz IwaniakKonferencja Prasowa - głos zabieraPaulina Piechnia-WięckiewiczKonferencja Prasowa - głos zabiera Anna Marian ŻukowskaOd lewej: Paulina Piechna Więckiewicz, Arkadiusz Iwaniak, Anna Maria Żukowska, Daniel OliszewskiOtwarcie Biura Poselskiego - wstęgę przecina Arkdiusz IwaniakOtwarcie Biura Poselskiego - wstęgę przecina Anna Maria ŻukowskaTuż po otwarciu Biura Poselskiego - od lewej Arkadiusz Iwaniak, Waldemar Kaczmarski, Anna Maria Żukowska, w głębi Patryk Fajdek, Bogdan BarszczyńskiSzyldy na kamienicy - miejsce siedziby Biura PoselskiegoSzyldy na kamienicy - miejsca siedziby biura poselskiegoSpotkanie uczestników konferncji z członkami Nowej Lewicy w RadomiuSpotkanie uczestników konferncji z członkami Nowej Lewicy w RadomiuUczestnicy KonferencjiUczestnicy spotkaniaUczestnicy spotkaniaUczestnicy spotkaniaRozmowa Anny Marii Żukowskiej z Wandą Siek - członkinią Nowej Lewicy w Radomiu

Uzupełniona dokumentacja fotograficzna:

Wstęgę przeciana Arkadiusz IwaniakWystąpienie Pauliny Piechny-WięckiewiczWystąpienie Arkadiusza IwaniakaWystąpienie Daniela OliszewskiegoWystąpienie Anny Marii ŻukowskiejOd lewej: Paulina Piechna Więckiewicz, Arkadiusz Iwaniak, Anna Maria Żukowska, Daniel OliszewskiGości powitał - Waldemar Kaczmarski - Przewodniczący Rady Miejskiej Nowej Lewicy w RadomiuPosłowie, którzy będą prowadzić dyżury Biurze Poselskim: Anna Maria Żukowska i Arkadiusz Iwaniak

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!