Politechnika Bydgoska brzmi dumnie

31 sierpnia 2021 r. odbyło się  ostatnie posiedzenie Senatu Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy, z udziałem władz ponad 40 wyższych szkół publicznych z całego kraju. Takie było zakończenie obchodów 70-lecia Uczelni i piękna inauguracja Politechniki Bydgoskiej im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich. Od 1 września 2021 – Politechnika Bydgoska im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich.

W imieniu Klubu Parlamentarnego Lewica na posiedzeniu Sejmu RP  20 maja br. rekomendował ten fakt Wysokiej Izbie bydgoski poseł JAN SZOPIŃSKI:

„ – W imieniu klubu Lewicy mam zaszczyt zarekomendować Wysokiej Izbie poparcie projektu ustawy o zmianie nazwy Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich w Bydgoszczy na: Politechnika Bydgoska im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich.

Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy jest największą i najstarszą w Bydgoszczy uczelnią kształcącą licencjatów, inżynierów, magistrów i doktorów oraz jedynym w regionie uniwersytetem integrującym nauki techniczne, przyrodnicze, rolnicze i ekonomiczne.

politechnika3   politechnika2

W ciągu 70 lat istnienia mury uczelni opuściło ponad 60 tys. absolwentów, a wśród nich uznani w Polsce i za granicą projektanci, architekci, inżynierowie różnych specjalności, budownictwa, mechaniki, architektury, inżynierii środowiska, hodowli i biologii zwierząt, rolnictwa, biotechnologii, inżynierii chemicznej, telekomunikacji i informacji i elektrotechniki. Obecnie na siedmiu wydziałach na studiach stacjonarnych i niestacjonarnych oraz studiach doktoranckich i podyplomowych kształci się ponad 8 tys. studentów. Wysoko oceniane jest kształcenie nowoczesnych kadr inżynieryjno-technicznych, uruchamianie nowych potrzebnych regionowi, krajowi i gospodarce kierunków studiów, budowanie i rozszerzanie indywidualnego toku edukacji, elastyczność procesu kształcenia, wdrażanie systemów umożliwiających studentom odbywanie części studiów na innych uczelniach krajowych i zagranicznych. Uczelnia zajmuje wysokie miejsca w rankingach wyższych uczelni, zwłaszcza w tych, w których oceniane jest przygotowanie absolwentów do zdobycia pracy.

Zmiana nazwy Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy następuje na wniosek rektora uniwersytetu wsparty pozytywnym stanowiskiem senatu i rady uczelni oraz wolą pracowników wyrażoną w referendum.

Koalicyjny klub Lewicy będzie zawsze wspierał zasadę autonomii wyższych uczelni i zawsze będzie przeciwstawiał się politykom i rządom, którzy mają zapędy do narzucania uczelniom i pracownikom naukowym tego, jak mają myśleć i jak mają działać naukowo. Dlatego klub Lewicy w pełni popiera wniosek rektora Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego pana prof. Marka Adamskiego i współpracowników o zmianę nazwy uczelni na: Politechnika Bydgoska im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich w Bydgoszczy”.

Posłuchaj wypowiedzi posła TUTAJ  lub klik foto.

politechnika szopinski   politechnika4

opr. nim, 31 sierpnia 2021 r.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!